AVOKÁDO - využití a proč ho jíst pravidělně
Obliba avokáda neustále vzrůstá a v současné době se řadí mezi nejpopulárnější zdravé potraviny.
Avokádo se řadí mezi ovoce s nejnižším podílem vody a nejvyšším podílem zdravých tuků, které snižují cholesterol. Nenasycené mastné tuky, které avokádo obsahuje, se neukládají do tělesných tuků a naopak pomáhají při spalování.
A co obsah vitamínů ? Vitamín C - ve vodě rozpustný , vitamín E - rozpustný v tucích. Oba dva vitamíny jsou významné antioxidanty, tedy ochránci naší imunity. Vitamín E nás pak udržuje navíc krásné a mladé. V žádném dalším ovoci už tolika éčka nenajdeme. Spolu s dalším vitamínem A tak pomáhají našemu tělu v regeneraci a boji s toxiny.
Avokádo je také bohatým plodem na minerály. Za zmínku stojí určitě železo, draslík a hořčík.
Pokud vám ale diagnostikovali HISTAMINOVOU INTOLERANCI, velké pozor na avokádo !
Používáme i jinde než na chléb:
- náhrada za mléko v koktejlech a pudincích, vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí a alergií na bílkovinu kravského mléka
- jako základ pomazánek
- namísto másla při pečení ( klasicky poměrem 1 : 1, ale protože avokádo se nerozpouští stejně jako máslo, je třeba trošku přidat " mokrých " složek z receptu. Potěšíte zdraví, protože nasycené mastné kyseliny z másla nahradíte nenasycenými mastnými kyselinami
- do majonézových salátů. Textura podobná, ale ty benefity!
Tip na avokádovo okurkový salát: okurka, 2 avokáda, olivový olej, šťáva z limetky, kapary, sůl, černé koření, petrželka