AVOKÁDO - využití a proč ho jíst pravidělně

08.08.2021

Obliba avokáda neustále vzrůstá a v současné době se řadí mezi nejpopulárnější zdravé potraviny. 

Avokádo se řadí mezi ovoce s nejnižším podílem vody a nejvyšším podílem zdravých tuků, které snižují cholesterol. Nenasycené mastné tuky, které avokádo obsahuje, se neukládají do tělesných tuků a naopak pomáhají při spalování.

A co obsah vitamínů ? Vitamín C - ve vodě rozpustný , vitamín E - rozpustný v tucích. Oba dva vitamíny jsou významné antioxidanty, tedy ochránci naší imunity. Vitamín E nás pak udržuje navíc krásné a mladé. V žádném dalším ovoci už tolika éčka nenajdeme. Spolu s dalším vitamínem A tak pomáhají našemu tělu v regeneraci a boji s toxiny. 

Avokádo je také bohatým plodem na minerály. Za zmínku stojí určitě železo, draslík a hořčík. 

Pokud vám ale diagnostikovali HISTAMINOVOU INTOLERANCI, velké pozor na avokádo ! 

Používáme i jinde než na chléb: 

  • náhrada za mléko v koktejlech a pudincích, vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí a alergií na bílkovinu kravského mléka
  • jako základ pomazánek
  • namísto másla při pečení ( klasicky poměrem 1 : 1, ale protože avokádo se nerozpouští stejně jako máslo, je třeba trošku přidat " mokrých " složek z receptu. Potěšíte zdraví, protože nasycené mastné kyseliny z másla nahradíte nenasycenými mastnými kyselinami
  • do majonézových salátů. Textura podobná, ale ty benefity!  

Tip na avokádovo okurkový salát:  okurka, 2 avokáda, olivový olej, šťáva z limetky,  kapary, sůl, černé koření, petrželka